čisté stravování

Čtyři způsoby, jak odlehčit své stravování nejen na jaře

Clean eating nebo pěkně po česku „čisté stravování“ je v poslední době velmi populární, nicméně se nejedná o naprostou novinku. Není to žádná dieta, ale spíše přístup ke stravování, který vám pomůže mít přehled o tom, co svému tělu dodáváte. Nebude vám tedy předepisovat, kolik tuku, cukru nebo kalorií máte denně přijímat. Pouze vám dá návod, jak jíst zdravěji.

Koncept clean eating se snaží o vytěsnění průmyslově zpracovaných potravin z jídelníčku a jejich nahrazení potravinami v přirozeném stavu. Když se pro čisté stravování rozhodnete, postupně se zbavíte potravin s přidanými tuky, cukry, solí a dalšími zbytečnými přísadami.

Vaření je základ

Jedním z pilířů clean eating je i domácí vaření z čerstvých lokálních surovin. Vychází z toho, že když si připravíte jídlo doma, budete přesně vědět, co máte na talíři. Navíc lokální čerstvé potraviny jsou velmi zdravé a jejich konzumace je pro naše tělo přirozená. Jenomže jejich zpracování může být zdlouhavé a domácí vaření se může dost protáhnout.

I když nemáte času nazbyt, nemusíte se čistého stravování vzdávat. Existuje spousta zdravých – a ano, dokonce i „čistých“ potravin, které jsou balené, a jejich příprava netrvá tak dlouho. Například mražená zelenina a ovoce, tuňák, losos nebo fazole v konzervě, hnědá rýže či celozrnné těstoviny. Mezi čisté potraviny můžete zařadit i některé doplňky stravy a přípravky pro zdravou výživu.

Začněte jarním detoxem

Clean eating lze vnímat jako jarní úklid těla i života. Je tedy příhodné s ním začít teď na jaře. Abyste se skutečně vyčistili, začněte půstem. Několikadenní půst vám neublíží, ale musíte být zdraví a také se během něj udržovat v dobrém stavu. Nicméně si pamatujte, že lidské tělo se přirozeně čistí a detoxikuje každý den. Škodliviny odstraňuje a neutralizuje nejen zažívacím traktem, ale také pomocí jater, ledvin, plic a kůže. Právě proto je tak důležité vědět, co přesně tělu dodáváte a snažit se nečisté potraviny snížit na minimum.

Dá se říct, že pokud se dobře staráte o své tělo a poskytujete mu dostatek výživných potravin, ono se na oplátku postará o vás. Takže pokud už jíte spoustu ovoce a zeleniny (i mražené), celá zrna (dokonce i ta balena v plastovém sáčku) a proteiny (i z plechovky), vaše strava je už teď docela „čistá“.

4 zásady čistého stravování

1. Čtěte etikety na potravinách.

Pomůže vám to zjistit množství cukru, soli a tuku. Určitě jste o tom už slyšeli dříve – kratší seznam složení, obvykle znamená méně nežádoucích přísad a tím pádem zdravější výrobek. Zkontrolujte hodnoty tuků, soli a cukru, a vybírejte produkty s jejich minimálním přidaným množstvím. Vybírejte čistý bílý jogurt místo slazeného, čistou mraženou zeleninu bez přidaných omáček a celozrnné pečivo nebo obiloviny s malým obsahem cukru.

2. Vynechte rafinované škroby a zvyšte příjem ovoce a zeleniny.

Zní to tak jednoduše, a přitom je to jedna z nejlepších věcí, které můžete udělat pro zlepšení celkové kvality svojí stravy. Když se rozhodnete zahrnout ovoce nebo zeleninu do každého jídla, vytlačíte tím ze stravy mnoho nežádoucích potravin a složek. Vyměňte sladkou a tučnou zmrzlinu za misku malin, borůvek či jahod, místo hranolek si dejte jako přílohu salát nebo zkuste svačit baby karotku s humusem místo tučných pomazánek.

3. Zbavte se přebytečných kalorií z nápojů.

Pro mnoho lidí není problém přijmout za den stovky kalorií z nápojů. Sladké limonády, ovocné šťávy (ano, dokonce i 100%, čerstvě lisované a organické), alkoholické nápoje a káva, to všechno představuje past v podobě prázdných kalorií. Skvělou alternativou je obyčejný čaj, protože nemá žádné kalorie a má přirozeně se vyskytující sloučeniny, které mohou také přispět vašemu zdraví. Navíc ho můžete pít horký i studený.

4. Ukliďte si lednici, mrazák i spíž.

Malý „jarní úklid“ kuchyně vám může pomoci při rozhodování o změně stravovacích návyků. Naplňte spíž potravinami s vysokým obsahem vlákniny a celých zrn (jako 100% celozrnné těstoviny, chléb, obiloviny a celozrnná mouka, přidejte i potraviny jako je quinoa, proso a hnědá rýže).
Do spíže uložte konzervy tuňáka nebo lososa ve vlastní šťávě, fazole a konzervovaná rajčata namísto připravených špagetových omáček nebo polévek, které mají vysoký obsah soli.

Ledničku naplňte obyčejným ovocem a zeleninou, spíše než sladkými sirupy nebo slanými, tučnými omáčkami. Do mrazáku si kromě zeleniny a ovoce přidejte mražené rybí filety nebo kuřecí prsa místo kuřecích nuget a obalovaných rybích prstů.